12 Eylül 2021 Pazar

Hotel Walton Neden Örnek-Yılmaz Parlar haberi





 Hotel  Walton Neden Örnek

Türkiyede yaklaşık 60 civarında bulunan Hotel zincirlerinden, Walton Hotels zincirine bağlı, Walton Nişantaşı Hotel & Spa Örnek olabilecek şehir Hotellerimizden biri. 



Şehir Hotel ziyaretlerimizin bu seferki durağı Walton Hotel zincirinden Walton Nişantaşı Hotel & Spa. Hotel renovasyonu tamamlayarak ve Dünya hotel standartlarında en iyilerini alarak, 1 yıl yenilenme hazırlığı sonrası turizm hizmetine kapılarını açtı.



Nişantaşı Melek sokakda bulunan, Walton Nişantaşı Hotel & Spa, Gerek inşaat aşamasında tasarımı ve gerekse işletme döneminde tüm ayrıntıları, şehir Hotel müşteri memnuniyetine uygun uyarlanmış

Hotel işletmeciliğini, turizmin çeşitli disiplinlerinden beslenen, Türk turizm ekonomisine katkılar sağlıyan, duayen turizmci MK Travel sahibi Muammer Kaya üstlenmiş. Noyan Ayhan, İbrahim Ernam, Teoman Önder, Cem Kaan Kuş İşetmeci ortakları ile şehir Hotellerini üst seviye taşımışlar.

Hotelin şehir merkezindeki konumu, konaklayan turistler için zamandan tasarruf etmede önemli bir etkendir



Walton Nişantaşı Hotel & Spa, Tekstil alıcıların en gözde yeri olan Moda merkezi Nişantaşı-Osmanbey konumunda bulunmasıyla, Hotelcilik etkinlik destinasyonu olması ile birlikde önemli her türlü alışveriş ve eğlence dünyasının yanı başında olması talep  yoğunluk getirmesine yol açıyor.

Yenilenen Hotelde odalar bir evin tüm ihtiyacını karşılar düzeyde ünitelerle donatılmış. Bir ev bir odaya nasıl sığdırılabilir.? Hotel işletmecisi iş adamı MK Travel sahibi Muammer Kaya’ya Mimarlarını veya şirketlerini sorarken, Başarının altında gizlenen sırrını, İnşaatlarının, Dünya otellerinden iyilerini alarak esinlendiklerini, tasarımların, fikirlerin uygulanması için Mimarlarıyla işletme ortakların ortak akılla eyleme geçirdiklerini öğrenmiş bulunuyoruz.    



Mükemmel şehircilik Hoteli nasıl olmalı? Konforlu bir konaklama için, bir Hotel seçerken, İdeal Hotel ne olmalı? Gibi soruları Muammer Kaya’ya sıralarken, “Seyahat edenlerin tüm gereksinimlerini, olması gerektiği gibi karşılayan bir Hotel, kaliteli turist konaklama örneği oluşturur.” Özet cevabı alıyoruz.   

Genel olarak, Hotel, hizmet ve hizmetler kümesi açısından güvenli bir şekilde olmalı. Hotel seçiminde genelde üç öne çıkan faktörlerin yanı sıra daha nesnel parametrelere güvenmek daha iyidir.

Hotel işletmeciliği alanında makroekonomik bir perspektifle bakıldığında; Farklı bir konaklama türü farklı seçim kriterleri içerir. 

Hotel performansın istatistiksel analizleri göstermiştir ki; makroekonomik faktörlerin hotel operasyonunu nasıl etkilediğidir. Regresyon analizinde Hotel performansı değişken Hotel doluluk oranı ile ölçüldüğüdür.

Şehircilik Hotelciliği açısından konfor, mükemmel otelleri karakterize eden ana unsurlardan biridir. Hotelin inşasındaki tasarımın yanı sıra tesisler için de modern bir perspektif sergilenmesi, ihtiyaçlara göre doğru odayı seçme şansı tanıması, tüm ihtiyaçları karşılayacak durumunda olmasıdır. 

Şehir merkezindeki eski bir hoteli, ideal sayılı odaları, inanılmaz bir şekilde tasarlanmış yeniden inşa edilen etkileyici bir çizgi bırakan, Sıhhi ve hijyenik parametreleri; havanın, havuzunun temizliği, gürültü seviyesi, havalandırma, güneşlenme yasal gerekliliklere uygun hoteli koordinatör Dilara Kalaycı ile geziyoruz. 

Walton Hotel, sektöre pozitif etki sağlayan, sosyal ve çevresel sorumluluğun bilincinde çevre dostu yerel ve geri dönüştürülebilir, özellikle İç mekanda az ve yalın malzemeler kullanımıyla ile inşa edilmiş.

Bina genelinde ve özellikle odalarda gelişmiş otomasyon sistemi gün ışığının maksimum içeri alınacak şekildeki geniş ferah odaları dinlenme rahatlığını artıran keyif veren faktörlerden. Hotel odaları ve genel alanlar -Sigara içilen ve içilmeyen katlar - Engelli misafirler için oda -Kuru Temizleme ve çamaşır hizmetleri -Bagaj Emanet Ofisi- Ekstra Yatak Servisi -Havalimanı Transfer Hizmeti -Oda Servisi  , Kişiye özel konfor sunan iklimlendirme, banyolarda özel jakuzili küvet ve özel tasarım duş, elektroni kasa saç kurutma makinası, büyüteçli ayna, ortopedik yatak, minibar, su ısıtıcaları , çay-kahve su servisi. 

Başarı ayrıntılarda gizlidir…



En göze çarpan en çok dikkat etdiğimiz inceliklerden biride merdiven boşluklarına emniyet ağların örülmesi. Anlamı insana, hayatına verilen değer. En ufak ihtimal halinde olsa bile, küçük bir ihmalle özellikle çocukların merdiven boşluğuna düşme ihtimali göz ardı edilmemişse, bu insana verilen değer ölçüsüdür. 

Müşteri isteğine cevap verecek hizmetlerin bir kaçını hotel genel müdürü Okay Pekgirgin şu şekilde sıralıyor; “İş dünyasının Moda merkezinde  konumlanmış olması, ulaşım açısından İstanbul Havalimanına, Sabiha Gökçen Havalimanına ulaşım sağlıyan Taksim Meydanda Hawaiste çok yakın mesafesinde oluşu, toplu taşımaya, sosyal olanaklara, çevre yollarına, iki yakanın köprü başına yakın olması, tercih edilmeye avantaj sağlamaktadır.

Ücretsiz kablosuz hızlı internet erişimi, Son teknolojiyle dizayn edilmiş yaklaşık 30 kişilik küçük toplantılara  hizmet veren toplantı odaları, üniteler, ihtiyaca cevap verebilecek niteliklere sahibiz. 



Restaurant Türk ve Dünya lezzetlerini tadabileceğiniz mutfağın mevcut oluşunu, yeme içme bölümü işletmecisi Birol Kopan’dan bilgiler alıyoruz.

İyi yemek iyi malzemeye bağlı olduğunu söylüyor Birol Kopan. “Kaliteli malzemeyi nakit olarak en uygun yerden alıyoruz.”  Metro Bölge Temsilcileriyle yaptıkları konuşmayla da bu söyleme tanık oluyoruz. 

Moda merkezinde oluşlarından dolayı yerli yabancı misafirlerini ağırlamak isteyenlerin menü isteğini önceden haber vermek suretiyle karşıladıkları gibi Türk ve Dünya mutfağını uyguladıklarını ancak Türk gastronomisini ön plana çıkaran menüye seçkin lezzetlere yer verdiğini öğreniyoruz.


Şehir hotellerin olmazsa olmaz trendlerinden Spa merkezi



Yaşam alanında; özel dinlenme bölümleri, bay-bayan özel fitness alanları, hamamlar,  yüzme havuzu ve özel stüdyolar mevcut.. 

Sağlık, dinlenmek ve yorgunluk atmak için gerçekdende önemli bir ünite. İşletme müdürü Ayşe Acar’dan ve Spa müdürü Tamer İğdelipınar’dan hizmetleri hakkında aldığımız bilgilere göre ; 

İsveç Masajı; İsveç masajı , 1812 yılında İsveçli doktor Per Henrik Ling tarafından geliştirilen tekniğe dayalıdır. Vücuda tamamen uygulanan klasik masaj kan dolaşımını arttırır, hücre ve dokuları canlandırır, aynı zamanda kas gerilimini azaltarak rahatlama sağlar.

Derin Doku Masajı;Bu masaji manüpilasyon temposunun düşük ancak hareket şiddetinin fazla olduğu bir masaj türüdür. Özellikle sert masajdan hoşlanan kişilerin tercih ettiği bir masajdır.

Bali Masajı; Tüm vücuda güçlü hareketlerle uygulanan bu masajda, yumuşak vuruşlar ve gerinme hareketiyle kas dokusuna derinlemesine etki eder. Hem bedeni hem de zihni rahatlatır ve gençleştirir.

Dört El Masajı;İki terapistin senkronize hareketler ile uyguladığı olağanüstü dört el masajını diğer masajlardan ayıran en önemli özellik; terapistlerin uyum içersinde aynı hareketleri uygularken enerjilerini vucüda vererek negatif enerjiyi pozitif enerjiye çevirmesidir

Couple Masaj; Çiftlere özel hazırlanmış iki kişilik odada aromatik yağlarla yapılan terapi, vücudunuzdaki gerginliği alıp rahatlama hissedeceğiniz keyifli bir masaj terapisidir.

Anti-Stres Masaj; Yavaş ve ritmik hareketlerle yapılan bir masaj türüdür. Kasları gevşetici, rahatlatıcı etkisi vardır. Baş, boyun, sırt ve ayak tabanını kapsar, gerilimi etkin olarak giderir ve vücuttaki kas ve dokuların gevşemesini sağlar.

Refleksoloji Masajı;  Bir tür denge masajıdır. Özel el teknikleri ile ayaklara uygulanan bu masajda amaç vücudun belirli bölgelerinde bloke olmuş enerjiyi çözerek, fiziksel ve ruhsal iyileşmeyi sağlamaktır.

Relax Masaj;Rahatlatıcı, dinlendirici, gevşetici bir masajdır. Yavaş ve fazla baskı uygulamadan tüm vücuda uygulanır. Günün stresini azaltır, uyumayu kolaylaştırır.

Medikal Masaj (Bölgesel);Tüm kas grubu ele alınarak uygulanan medikal masajda, dolaşım sistemi esas alınmaktadır. Vücuda etki edecek şekilde ve tonda uygulanmaktadır. Kronik ağrılar ve yorgunluklar için kullanılan medikal masaj, kas ve hareket sistemine büyük etki eder.

Aromaterapi Masajı;Özel olarak hazırlanan 4 farklı yağdan birisini seçiminize göre kullanılır. En aromatik ve rahatlatıcı masajımızdır. Darbe ve akupressur tekniklerinin kombinasyonu ile uygulanır. Böylelikle kullanılan doğal yağlarda bulunan iyileştirici maddelerin cildinize nufüs etmesi ve size rahatlama ve gevşeme hissi vermesi sağlanır. Kesin bir jet-lag toniği.

Sıcak Volkanik Taş Masajı; Sıcak volkanik taş masajı, vücudun iyileşmesine ve detoksifiye olmasına yardımcı olan sıcaklık ve serinliği birleştirir. Sıcak taş mesajı, sıcaklığı ve soğuğu değiştirir - ağrıyan bir vücudu rahatlatmak için yararlı olduğu kanıtlanmış bir masaj tekniğidir. Sıcak taş masajı; vücudunuza nazikçe uygulanan kokulu yağla yapılır

Otelde en önemli bulduğumuz güleryüzlü işini mükemmel bilen ve uygulayan profesyonel ekibin, Dünya turizm standartlarına uygun hizmet anlayışıyla işlerini ifa etmeleri.

yilmazparlar@yahoo.com

29 Ağustos 2021 Pazar

BDU Koşmaya devam-Yılmaz Parlar





 BDU Koşmaya Devam


Ekonomik İşbirliği ve Diplomatik Koalisyon vizyona sahip BDU Uluslararası İşadamları ve Diplomatlar Derneği “ Geleceğin Geleceği ” temalı SHK FUARCILIK ile Uluslararası Sağlık Turizmi & Gastronomi & Hijyen Fuarı ve Zirvesi gerçekleştiriyor.



Uluslararası hukukun izin verdiği sınırlar içinde, Dünya çapında barış, iyi niyet ve işbirliği köprüleri kurmak, eğitim ve ağ oluşturma yoluyla iş ve diplomasideki merkezi rolü hakkında farkındalık yaratma amaçlı BDU, yeni kurulmasına rağmen yeni projeler için, aylık geleneksel toplantısıyla tüm üyeleriyle bir araya geldi. 


Sürekli eğitim forumları, ağ oluşturma fırsatları ve mentorluk sağlayarak, Bilim, Teknoloji, Kültür-Sanat, Spor, Eğitim gibi konuları destekleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan BDU’nun ikinci toplantısında; Yönetim Kurul Başkanı Musa Karademir, Başkan yardımcısı Musa Soysal, Yönetim kurul üyeleri Aslı Gültekin, Mehmet Nuri Kaynar, Tahir Taş, Yılmaz Parlar, Bursa temsilcisi Yavuz Uzun, Kuveyt temsilcisi Nalan Özkan, Katar Temsilcisi Recep Demir, Ukrayna temsilcisi Cevdet Külekci, SHK Fuarcılık Sevda Korkmaz, Hakkı Korkmaz,  TÜRFED Federasyon kurucu Başkan yardımcısı Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Dr. Deniz Öner, TÜRFED Federasyon kurucu Başkan yardımcısı, Tüketiciyi Güçlendirme Derneği Genel Başkanı Jale Yanılmaz, SHK Fuarcılık Yönetim kurul üyeleri ve BDU üyeleri hazır bulundular.



Kalamış Marina Peysage Restaurant’da gerçekleşen yemekli toplantıda Başkan Musa Karademir tarafından, Sağladıkları destekler ve çalışmalarından Dolayı Katar temsilsici Recep Demir, Kuveyt Temsilcisi Nalan Özkan, Ukrayna temsilcisi Cevdet Külekci’ye teşekkür plaketi verildi


Toplantı esnasında, 26-27 Kasım 2021 tarihleri arasında, İstanbul Wow Otel Kongre Merkezi’nde “Geleceğin Geleceği” mottosuyla uluslararası düzeyde zirve ve fuar düzenleyecek BDU Uluslararası İş İnsanları ve Diplomatlar Birliği ve SHK Fuarcılık zirve hakkında açıklamalarda bulundular.



Covid 19” ve “Pandemi” son iki yılda dünyanın en çok kullandığı iki kelime oldu.


BDU Diplomatlar Birliği Genel Başkanı Musa Karademir, “Covid 19” ve “Pandemi” son iki yılda dünyanın en çok kullandığı iki kelime oldu. İnsanlığı derinden sarsan salgın hastalık, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlar başta olmak üzere pek çok değişikliğe yol açtı. Davranışlar, alışkanlıklar değişti. Yeni dünyanın kodları olarak da tanımlayacağımız bu sistemde, sağlık, eğitim, iş hayatı, sosyalleşme araçları, tüketim alışkanlıkları yeni nesil davranış ve alışkanlık biçimine dönüşüyor. Kamu kurumları, şirketler, üniversiteler başta olmak üzere, her sektör baştan aşağı bu dönüşüme ayak uydurmak zorunda. Yeni Ekosistemde; “Sağlık Turizmi, Gastronomi ve Hijyen/Temizlik Sektörleri”nin Tüm Paydaşları “Uluslararası Sağlık Turizmi & Gastronomi & Hijyen Fuar ve Zirvesi”nde bir araya gelerek, bugünü ve geleceği ele alacaklar. “dedi.



Sürdürülebilir bir ekosistem kurmayı, ülkemizden ve yurtdışından gelecek olan katılımcı ve konuşmacılarla, geleceğin geleceğini sektörler bazında bütüncül değerlendirmyi amaçladıklarını söyleyen Karademir, “Bu çerçevede amacımız; İşbirlikleri, yatırım fırsatları, B2B görüşmeleri, ticari ve insani birliktelikler ile yeni ortaklıklar için zemin oluşturmaktır.” İfadelerinde bulundu.

Yürütme Kurulu Başkanlıklarını BDU adına Nalan Özkan, SHK adına ise Hakkı Korkmaz yapacağı “Uluslararası Sağlık Turizmi & Gastronomi & Hijyen Fuar ve Zirvesi” iş birliği protokol imzası sonrası  SHK Fuarcılık Adına Sevda Korkmaz yaptığı konuşmasında “ gerçekleşecek olan bu organizasyonda, bir yandan sektörlerin tüm aktörleri fuarda yerlerini alırken, diğer yandan da sektörlerin önde gelen isimleri, sektörün geleceğini, yapısal veya kurumsal değişim ve dönüşümü çeşitli oturumlarda, workshoplarda ve panelde tartışacaklar.” Şeklinde zirveyi özetledi. 



Yıllık Eğitim Forumlarla bilgi genişletmeleri, becerileri yenilemeleri, düzenli eğitim ve katılım programları sağlamanın yanı sıra yapılandırılmış mentorluk ve mesleki gelişim için ilişkiler kurmaya yardımcı olmayı, bireyler, hükümetler ve kültürler arasında iletişimi, anlayışı ve işbirliğini kolaylaştırmaya kararlı en üst düzeyde toplu uzmanlık ve eğitim, bilgi ve tavsiye sağlamayı ve Dünya’nın dört bir yanından meslektaşları yeniden bir araya gelmelerini sağlamayı amaçlayan kapsamlı bir kaynak koleksiyonuna sahip BDU’un toplantısında sürpriz yaşandı, Küveyt Temesilcisi Nalan Özkan’ın, Katar Temsilcisi Recep Demir’in, BDU üyesi Özlem Akyüzlü’nün müşterek  doğum günü kutlaması oldu.

Kalamış Marina Peysage Restaurant’ın  nefis yemekleri eşliğinde görkemli pasta üyelere ikram edildi.


yilmazparlar@yahoo.com

 

22 Ağustos 2021 Pazar

Osmanlı Köşesi-Osmanlı Saray Mutfağı-Yılmaz parlar





 Osmanlı Saray Mutfağı

“Restaurant”ın Aynası Misafirleridir.

Son yıllarda, neredeyse yok olan, “Osmanlı Saray Mutfağını” dolayısıyla Türkiye Gastronomisini Küresel çapta tanıtmaya kendini adayan, Sultan Köşesi Restaurant ve Hotel sahibi turizmci, araştırmacı yazar, gazeteci Recep İncecik 

“Osmanlı Saray Mutfağı” hakkında derya bilgilerle donanımlı.

Turizm Promoteri.    



Recep İncecik, güçlü ve eşsiz  “Osmanlı Saray Mutfak” kitapları koleksiyonundan yola çıkarak benzersiz özel yemek tariflerini yıllarca deneyimlemiş gerçek lezzet ölçü birimlerine ulaşmış, yerli ve yabancı misafirlere bu zengin mutfağı tanıtma misyonunu üstlenmiş, eğitimi dışında çocukluğundan günümüze mutfakda büyüyen bir gastronomi, turizm promoteri.    

Yabancı turistlerin göz bebeği Sultanahmet imajını ve ününü zenginleştiren bir dizi eylemlere bağlantılı olan Osmanlı Kültürünü ön plana çıkaran SultanAhmet Küçük Ayasofya caddesi No 6 adresde bulunan mekanında başda kendisi olmak üzere yetenekli şefleriyle, Osmanlı mutfak geleneğini modern gastronomik konseptlerle güncelleştiriyor.

Dünyada yegane çok zengin mutfak özelliğine sahip

Osmanlı Saray Mutfağı; Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca devasa coğrafyaya hükmetmiş, birçok milletin kültürlerini sentez yaparak zaman içinde kendine özgü damak tadına uygun lezzet yaratmış.

Birkaç farklı binalarda kubbelerin içinde yaklaşık 300 uzmanlaşmış  mutfak personeli bulunduran, Osmanlı Sarayı, Dünyada yegane çok zengin mutfak özelliğine sahip olmuş. 



İyi yemek iyi malzemeden oluşur

Osmanlı Gastronomi, iyi yiyecek ve içecek sunulandan çok daha fazlasıdır. Yemeğin hazırlanması, kimyası, sindirimi, insan vücudu üzerindeki psikolojik etkisi, seçimler, gelenekler, tercihler, alışkanlıkları, gıda maddelerinin üretimi, bunları üretmek için kullanılan araçlar, gıdaların işlenmesi, depolama ve taşıma işlemleri ile ilgilidir. 


Sultan Köşesi iyi yemek iyi malzemeden oluşur doktiriniyle mevsimlere göre bile değişen lojistiğini bu mantıkla gerçekleştiriyor. 


Gastro-turistik ürün ve hizmetlerin sunumunda kalite çeşitli girişimlerin deneyim ve teknik bilgilerini en iyi  kullanan,güçlü bir mutfak kimliğine sahip “Osmanlı Köşesi” yalnızca yiyecek ve içeceğe değil, aynı zamanda yiyecek ve içecekle ilgili diğer ilginç bilgilere dayanmasıdır.


Milletlerin ve medeniyetlerin gelişmişlik düzeyini gösteren maddi unsurlardan birisi yemek kültürüdür.


Osmanlı aşçılık sırları saklandıklarından ölçümleri pişirme aşamaları bulunmadığından “Yıllarca denedik.” diyen Recep İncecik ile yaptığımız söyleşide ; 

İncecik “Milletlerin ve medeniyetlerin gelişmişlik düzeyini gösteren maddi unsurlardan birisi yemek kültürüdür. Milletlerin tarih boyunca doğayla girdikleri etkileşim sonrasında tecrübeyle oluşturdukları bu yemek kültürü onların damak zevkini, zerâfetini ve beslenme alışkanlıklarını yansıtmaktadır.

Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne hocalarından Mehmed Kâmil’in (ö. 1844'ten sonra) yazdığı ve 1844’te taşbaskı halinde yayınlanan ilk yemek kitabı olan Melceü’t-Tabbâhîn; çorbalar, kebaplar, et yemekleri, külbastılar, yahniler, köfteler, pilakiler, börekler, sıcak ve soğuk tatlılar, zeytinyağlılar, pilavlar, hoşaflar, şuruplar vs. olmak üzere on iki fasıldan oluşmaktadır. İstanbul’daki kadın ve erkek aşçıların temcit makarnası gibi eski yemeklerden başka yemek pişirmediklerini, masrafların da çok yüksek olduğunu gözlemleyen Mehmed Kâmil; eski yemek risalelerini inceleyerek nadir ve lezzetli yemeklerin gereksiz kısımlarını çıkartmış, eserin derkenarına salata, turşu, tarator gibi meze türünden yiyecekler eklemiş ve eserine aşçıların sığınağı anlamına gelen bir isim vermiştir.” Açıklamalarda bulundu



Mekanın ambiansını yaratan şey tanımlanamaz, ancak önemli bir faktördür.


Dışarıda yemek yemenin eğlencesinin bir kısmı, yemek arkadaşlarınızla etkileşim İletişim, tanışma, İş toplantısı, müzakereler, tarihi romantik akşam yemeğini lezzetli ve uygun fiyatla yemek, hoş bir atmosferden zevk almak.

Mekanın ambiansını yaratan şey tanımlanamaz, ancak önemli bir faktördür.

Servis önemli bir konu. İyi hizmet, bilinçli değildir, telaşsızdır ve uygun şekilde özenlidir.  Güler yüzlü hizmetdir.

Restaurantın konumuna bağlı olarak spazmodik bir doluluk oranı vardır, bu nedenle katılımın doruk noktasında dahi masa sıkıntısı çekmeyecek kapasitede olmasıdır.

Kuruluş tüm bunları organize edebileceğini gösteriyor. Şef Sadık Yüzeyil, unlu mamullerde eşsiz duayen kendisini çok lezzetli özel pidesini hazırlarken, fırın önünde görüntüledik.

Güleryüzlü garsonların hizmeti yemek şovları tüm yabancı misafirleri adeta büyülüyor.

Dileğimiz Recep İncecik danışmanlığında bu mutfağın çoğalması Türkiye’ye gelen turistlerin unutamıyacağı lezzeti tatmalarıdır.

yilmazparlar@yahoo.com

9 Ağustos 2021 Pazartesi

İdol Kadınlar-Yılmaz Parlar





İdol Kadınlar

Gizem Şalcıgil White (Turkish Coffee Lady), Türk Kahvesini, Leyla Celalyan (Turkish Delight) Türk Lokumunu, Dünya Markası yapmak hedefine kitlenmişler.



2012 yılından beri Türk kahvesi kamyonuyla Dünya’yı şehir- şehir dolaşan Turkish Coffee Lady, Gizem Şalcıgil White, yapımcılığını üstlendiği "Anadolu'nun Türk Kahveleri Öyküleri"  belgeseli ile Türk kahve kültürünü Dünyaya tanıtacak. 

Hacı Bekir Lokumların 6. Kuşak Yöneticisi Leyla Celalyan (Turkish Delight) Türk lokumunu Unesco Soyut kültürel miras listesine sokmak amacında.

Türk kahvesi ve Türk lokumu ayrılmaz kültürel parça haline geldiği günümüzde belgeselin lokum bölümü Hacı Bekir mekanlarında gerçekleşti.

Kahvenin kültürel bir fenomen haline gelmesine rağmen, Türk kahvesinin tüm dünyaya kahve kültürünü yaydığının bilinmemesi üzerine, Amerika ile güçlü bağlara sahip Gizem Şalcıgil White, yaptığı tanıtım gezilerinde Türk kahvesine popülerlik kazandırdı. 


Kültürel miras atraksiyonları, tarihi gerçeklere dayanan bilgileri sunmak için, sinemanın görsel işitsel gücünü kullanrak, en iyi medya iletişim aracı olan belgesel film ile anlatımı- tanıtmayı benimsemesi mükemmel bir yol. Böylelikle Turkish Coffee Lady, Kitlelerle toplumlarla rahat iletişim kurarak duyguları ve düşünceleri aktarabilecek  



Türk kahvesini yurtdışında bir markaya dönüşmesini hedefliyor.

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü'nde gösterime girmesi planlanan "Anadolu'nun Türk Kahveleri Öyküleri"  belgeselinin New York, Washington, Boston, Los Angeles, Las Vegas ve San Francisco gibi başlıca şehirlerde mikro art sanatçısı Hasan Kale'nin sanat gösterileriyle tanıtımı yapılacak.

Türk Kahve Kültürü

Türkçe'de kahvaltı kelimesi "kahveden önce" anlamına gelir. Bu sözcük Türkiye'de kahvenin kültürel önemini göstermektedir. Türk kahvesi, Dünya’daki çoğu kahvenin sunduğu fincanları ile karşılaştırıldığında, içmek için oturmak zorunda bırakılacak şekilde servis edilir.  

Basit oturma eylemi rahatlamayı ve konuşmayı teşvik eder ve bu anlamda Türk kahvesi Türkiye'de sokaklarda sosyalleşmenin odak noktası haline gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu kahveyi ısıtılmış bir içecek olarak içme uygulamasını geliştirmiştir. Tüm demleme yöntemleri sürecin başlangıcı 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır.

Osmanlı  çekirdekleri ateşte kavurup öğüttükten sonra suda kaynatmıştır. Kahve, 1543 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul’da tanıtılmıştır.

Kahve, Osmanlı İmparatorluğunda saray mutfağının vazgeçilmez bir parçasıydı. Sadakati, sır tutma özelliği ve tabii ki kahve yapma yeteneği nedeniyle seçilen Kahveci Şefinin konumu, saray görevlileri listesinin önemli bir parçasıydı.

Çekirdekler kavrulduktan sonra havanlarda öğütülür ve cezvelerde demlenirdi. Şehrin her yerinde kahvehaneler açıldı. Çok geçmeden Türk Kahvesi İstanbul’da sosyal kültürün ayrılmaz bir parçası oldu. 

İçeceğin popülaritesine dikkat çeken falcılar, kahve telvesi kalıntılarının geleceğinize dair heyecan verici bakış açıları sunduğunu keşfettiler.   

Türk Lokum Kültürü


Boğaz rahatlatan anlamına gelen ‟Rahatulhukum” zamanla lokuma dönüştüğü söylenmektedir.

15.y.y.dan beri Osmanlı mutfağında bilinen tatlıdır. İlk dönemlerde lokum üretiminde tatlandırıcı olarak bal, pekmez kullanılırken su bağlayıcı ve kıvam oluşturucu olarak da un kullanıldığı bilinmektedir 


18. Yüzyılın ikinci yarısında Anadolu’nun rafine şekerle tanışmasıyla diğer tatlı yiyeceklerde olduğu gibi lokum üretiminde de rafine şeker kullanılmaya başlanmıştır. Bir Alman bilgin tarafından 1811 yılında bulunan nişastanın lokum üretiminde un yerine kullanılarak uygun şeker ve nişasta bileşimiyle bugünkü lokum üretimi gerçekleştirilmiştir. 


Unun yerini nişastanın almasıyla ortaya çıkan “Türk lokumu” tüm dünyada bilinir hale gelmiştir. İki üç yüz yıldan beri Osmanlı imparatorluğu toprakları içinde çok aranan lokum, 18. yüzyılda bir İngiliz turist tarafından Avrupa‟ya götürülmesiyle ‟Türk Tatlısı” veya ‟Türk Zevki” anlamına gelen ‟Turkish Delight” olarak tanınmaya başlanmıştır 


Bazı kaynaklara göre15. yüzyıldan beri Anadolu'da yapılmaktadır. Kimi kaynaklara göre ise 18. yüzyıl sonunda  Ali Muhiddin Hacı Bekir  tarafından sert şekerlerden sıkılan I. Abdülhamit'in yumuşak şekerleme isteği üzerine açılan bir yarışma neticesi icat edilmiş ve bu yarışmada da Muhittin Hacı Bekir birinci olmuştur. Bununla birlikte ister 18. yüzyıl ister 15. yüzyılda icat edilmiş olsun lokumu seri olarak üreten, popülerleştiren ve Avrupa'ya tanıtan kişinin Ali Muhittin Hacı Bekir olduğu tartışmasızdır.  



Ünlü mikro sanat dehası Hasan Kale gerek kahve çekirdeklerine gerekse küçük lokum ve bademleri üzerine yapacağı minyatürlerle Guinness rekorlara girmesi için gereken sponsorluk görüşmeleri ve planları Hacı Bekir Lokumları firmasıyla sürmektedir.

yilmazparlar@yahoo.com